The Night Circus – boganbefaling

Jeg fik en bog i julegave. Jeg havde ikke hørt om den før, men Andreas kendte den heldigvis. Og det var jo fint når jeg nu kom til at købe den stak bøger jeg ønskede allerede i november.

Når man læser The Night Circus af Erin Morgenstern går det kun langsomt op for en hvad det er bogen handler om. Den springer både i fortællermåde, kronologi og steder, men følger samtidig sine hovedpersoner kronologisk, så man hele tiden sidder med en følelse af sammenhæng og fremdrift. Vældig godt skrevet.

Bogen i denne udgave er så fin. Celia og Marco på forsiden er fyldt med detaljer, selvom de nærmest er silhuetter. Indeni er der også fine detaljer. Ikke billeder, men sider med striber og stjerner, så bogen er rigtig lækker at sidde med. Jeg har set der er flere andre forsider, men alle i sort, hvid og rød, i overensstemmelse med natcirkusset.

Bogens handler om Marco og Celia. Hun optræder som tryllekunstner altid elegant og i høj hat. Marco er diskret klædt, og har altid paraply og bowlerhat. I en af bogens fineste scener optræder hans fortryllede paraply, der holder brugeren ikke bare tør, men også varm.

Bogens handling starter i 1873. Marco og Celia er begge ufrivillige deltagere i et magisk spil eller konkurence indgået mellem deres læremestre (i Celias tilfælde er det hendes far).  De ved ikke hvad væddemålet går ud på, og kun ganske langsomt løftes sløret for dem og for os læsere. Vi er aldrig klogere end de er, men fordi vi hopper frem og tilbage er der rig mulighed for at gætte hvordan det mon skal gå. Og man har en frygtelig fornemmelse af at det måske ikke kommer til at gå dem helt godt.

Selve konkurrencen udspiller sig i natcirkusset. Det er et mystisk cirkus, der ankommer uanmeldt midt om natten, parat til at åbne når solen går ned. Alt i cirkusset er holdt i sort og hvid, selv jorden mellem teltene er farvet sort/hvid. Le Cirque des Rêves hedder det – drømmecirkusset. Det består af en masse telte, med forskellige artister, men også mystiske telte man selv går på opdagelse i. Der er spejlteltet, der ikke nødvendigvis spejler dem, der går derinde. Der er ishaven, hvor man kan finde en hel lille verden, hvor alt er skabt af is, men i så fine detaljer at selv isroserne dufter. Og så er der alle de optrædende, Celia er tryllekunstneren, der er tvillingerne med det røde hår der optræder med et nummer med killinger, Isobel der spår, og også lidt spionerer for Marco. Og så den mystiske kontorsionist (sikke et fedt ord. På dansk normalt slangemenneske) Tsukiko, der måske har en større forståelse for hvad der foregår end de fleste, selv Marco og Celia.

Celia og Marco opfinder jævnligt tilføjelser til det magiske, mens de langsom forelsker sig.

Dette fantastiske natcirkus har en stor flok trofaste følgere. De kalder dem selv rêveurs, de klæder sig i sort/hvid, men for at skelne sig fra cirkusset, og for at de kan genkende hinanden har de altid noget rødt på sig.

The Night Circus af Erin Morgenstern. Katten i baggrunden har vi døbt Mimi. Jeg kan desværre ikke huske kunstneren bag.

Jeg læste den i papirformat på engelsk, men jeg har set at den er udgivet på dansk som ebog og lydbog.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s