Mikkelsdag

Slutningen af sensommeren, starten af efteråret. Duggen sidder i det trætte græs om morgenen. Spindelvævene gnistrer af dråber. Bladene bliver gyldne, røde æbler og rønnebær. De sidste brombær er indtørrede og sure. Og man får lyst til at sidde med en kop varm kakao og et tæppe og se Stolthed og fordom. 

Og hvorfor så det? Jo det må næsten være fordi den starter lige her, i slutningen af september. Til Mikkelsdag.

I Jane Austens klassiker bliver Fru Bennet som bekendt vildt begejstret da hun finder ud af at nabogodset Netherfield snart får en ny lejer. Det sker til Mikkelsdag den 29. september. At den nye lejer er en ugift og rig ung mand gør ikke glæden mindre.

Mikkelsdag er opkaldt efter ærkeenglen Michael, og var tidligere skiftedag. Det vil sige det var den dag tjenestefolk måtte flytte til en ny gård. Nu var høsten nemlig overstået. Derfor var det også har man traditionelt holdt høstfest denne dag. Det er jo ganske lang tid efter kornhøsten er overstået, men æbler og pærer får grenene til at hænge tungt.

At det lige er den dag den nye lejer (mr. Bingley) overtager hænger jo nok sammen med skiftedagen – så det er også her man overtager eller forlader et lejemål. I slutningen af romanen fortæller fru Bennet da også mr. Bingley, at folk var nervøse for at han ville opgive stedet til Mikkelsdag.

Jeg er nok en anelse forudindtaget, men jeg mener bestemt at der ikke findes bedre filmatisering end miniserien fra 1995 med Colin Firth og Jennifer Ehle som Darcy og Lizzy. Hermed en anbefaling til en lørdag aften i godt selskab med tæpper og empirekjoler. Bogen er også forøvrigt også et bekendtskab værd.

Mikkelsdag. skiftedag. stolthed og fordom
Den eneste rigtige udgave af Stolthed og fordom filmatiseringerne er denne med Jennifer Ehle og Colin Firth…

Mikkelsdag er på engelsk også kendt som Devils spit day, og denne dag er i engelsk folketro den sidste dag man bør plukke brombær. Djævelen faldt nemlig på denne dag ud af himlen, og landede i en brombærbusk. Han spyttede og trampede på dem og gjorde dem dårlige at spise. Man kan nok være heldig at finde et enkelt eller to der stadig er gode, men sæsonen er godt nok ved at være slut.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s