Svenske kødboller – köttbullar

I Sverige spiser man frikadeller i suppen og kødboller med kartofler, sovs og lingonsylt (det er tyttebærsyltetøj). Her i huset er det manden der laver kødbollerne. Og jeg har fået lov at dele hans efterhånden perfektionerede opskrift.

Kødboller

800 g hakket kød. Rent okse eller okse/svin blanding
1 æg
3/4 dl mælk
1/2 dl rasp
2 tsk (dijon) sennep
1/2 oksebouillon terning opløst i 1/2 dl vand
1 mellemstort løg, finthakket
2 tsk salt
friskkværnet peber

Smør til stegning

Fremgangsmåde:

En af hemmelighederne bag deres lækkerhed er at man først gør løgene bløde ved at stege dem blanke. Og så skal man også lade dejdelene – æg, mælk, rasp, sennep, bouillon, det let afkølede løg, salt og peber stå og trække i 10 min. Derefter blander man kødet i, brug enten en grydeske eller hænderne.

Så former man alle kødbollerne, og lader dem bare stå til alle er færdige. Tag en smule op med en ske dyppet i vand og brug hænderne til at forme kuglerunde boller. Så skal de steges. Ikke for mange af gangen, fem minutter i alt pr pandefuld og i rigeligt smør. Først steger man ved relativ høj varme så de får en stegeskorpe, så rulles panden, så får man nemlig de runde kødboller. Sænker man varmen lidt. Sæt eventuelt minuturet. Holdes varme i en lille (støbejerns) gryde undervejs, eventuelt i ovnen. Resterne af stegeskyen kan hældes i gryden.

Server dem gerne med kogte kartofler, syltetøj og sovs. Herunder kommer opskriften på Andreas’ gode sovs, der kan bruges til mange slags mad.

Rå kødboller på rad og række, parat til at blive stegt

Sovs

ca. 1 spsk smør
1 spsk tomatpure
1/2 oksebouillon terning
ca. 1/2 tsk mel
2 dl fløde
2 dl vand
kulør
salt og peber

Smelt lidt smør i en gryde. Blandes med tomatpure, bouillonterning og mel. Når det er samlet til en klæbrig masse hældes fløde og vand i, sammen med lidt sojakulør. Småsyder uden låg i ca. 20 min, må ikke bulderkoge. Smages til med salt og peber.

svenske kødboller
Kødboller med kartofler, sovs og tyttebærsyltetøj

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s