Kærnemælkspandekager

Jeg kunne ikke finde en opskrift på kærnemælkspandekager da jeg lige stod og manglede en. Så jeg gjorde som min mormor og tog lidt dit og lidt dat. Og det er faktisk rigtig gode pandekager. Kærnemælken giver noget god struktur og sammen med citronen gør det pandekagerne lidt let syrlige, hvad der klæder dem rigtig godt.

Kærnemælkspandekager. Ca. 12 stk

3 dl mel
2 spsk sukker
1 tsk salt
3 æg
2 dl mælk
2 dl kærnemælk
1/2 dl vand eller øl
en sjat citronsaft, evt lidt revet skal

smør til bagning

Kom først det tørre, så det våde i en skål og pisk eller blend det sammen. Lad det hvile en halv times tid. Hæld ca. en dl dej på midten af en varm pande med smør og fordel det. Vend når hele pandekagen har skiftet farve til gennemfarvet i stedet for gennemsigtig. Hold varme i en stabel mellem to tallerkner. Server med syltetøj, sukker eller sirup.

Kærnemælkspandekage med dronningesyltetøj
Pandekage med dronningesyltetøj af blåbær og hindbær

Pandekagebogen

Da jeg var lille var jeg fuldstændig vil med pandekagebogen eller pandekagen der stak af, som den officielt hedder. Så vild med den at der sikkert ikke er flere fra min generation i byen der kendte den, for vi havde den nærmest konstant hjemme fra biblioteket. Pandekagen i bogen er noget så kæk, og undslipper alle ungerne der tigger en bid før den overhovedet er færdigstegt, og alle den møder i skoven. Lige til den møder sin overmand i en snedig gris der optræder hjælpsomt, men hapser den stakkels pandekage da grisen hjælper den over åen.

 

4 Comments Tilføj dine

 1. Ulla Hårde siger:

  MMMM! Det låter riktigt gott!
  Vi prövar nästa gång när våra bästa matkritiker är på besök: våra fina barnbarn! Har aldrig tidigare provat kärnmjölk…
  Kram,
  Ulla

  Like

 2. Ulla Hårde siger:

  Hej Lene!

  Intressant recept!

  Kärnmjölk finns dock inte att köpa i butikerna längre i Sverige. Wikipedia vidarebefordrar rådet att blanda ut filmjölk eller yoghurt med vatten Wikipedia: “I Danmark säljs kärnmjölk fortfarande i affärerna, liksom i Finland (finska ordet piimä). Kärnmjölk är en vanligt förekommande ingrediens i mat- eller bakrecept , men går oftast bra att byta ut mot vanlig mjölk blandat med pressad citron eller vinäger (4 msk per liter mjölk) som har fått stå i några minuter.[källa behövs] Kärnmjölken kan också oftast bytas ut mot utspädd naturell yoghurt eller filmjölk.”

  Roligt att du skriver! Jättebra texter! Längtar efter att läsa om Fredericia. Och växter, äppelskörd och annat kul. Framför allt träden längs vallen. Hur mår de efter torkan?

  Kram, Ulla Ulla Hårde Journalist

  HB Hårde & Hårde Rosenstigen 8, 216 19 Malmö, Sweden Tel: 070 777 06 17 u.harde@tele2.se ullaharde0@gmail.com

  MINA BÖCKER FINNS PÅ NÄTET! BYGGANDE, BOENDE, ARKITEKTUR & TRÄDGÅRD AKTUELL BOK: PILDAMMSPARKEN 1914 – 2014 Bokförlaget Arena

  > 19 Aug 2018 kl. 20:09 skrev Huset under linden : > >

  Like

  1. Hej Ulla
   Jeg kan huske engang da jeg lige var flyttet til Sverige og kom til at købe kærnemælk i stedet for almindelig mælk. Fy det var ikke godt i kartoffelmos! Rør endelig ikke ved Verdens Bedste Pandekager, som jeg ved I serverer. Det bliver ikke populært. Dejligt du har lyst at læse med, jeg har en historie om Fredericia klar i hovedet, den skal bare lige ned på papir
   kh Lene

   Like

 3. Ulla Hårde siger:

  Perfekta köttbullar! Härlig sås! Smaklig måltid!

  Hälsar Ulla

  > Vidarebefordrat brev: > > Från: Huset under linden > Ämne: [Nyt indlæg] Svenske kødboller – köttbullar > Datum: 9 September 2018 at 18:26:55 GMT+2 > Till: u.harde@tele2.se > Svara till: Huset under linden > >

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s