Den letteste måde at koge majs på

Mmm. Nu er det sæson for friske majskolber. Man kan jo stå og pille bladene og alle hårene af og koge dem længe i en gryde. Eller koge dem med det hele på, og møjsommeligt pille blade og tråde af. Eller vælge den absolut letteste løsning, som kommer lige her:

Kogning af hele majskolber i microovnen

1 majskolbe
4 min på max i microbølgeovn

Når majskolberne er kogt kan man bare skære enden af og så skubbe majsen ud. Silken bliver sidden i bladene

Man kommer majskolben med blade, tråde og det hele i microen. Bare læg den på en tallerken eller en skål der kan tåle det, her behøves ingen låg. 4 min på max pr kolbe. Når den kommer ud, skærer man blot bunden af, og majsen smutter simpelthen ud, uden silketråde eller noget. Perfekt kogt og klar til smør og salt. Det var det!

Majsens historie

Majsen kom ligesom solsikken lynhurtigt med hjem, da europæerne opdagede Amerika. Og den blev hurtigt populær, og spredte sig til resten af verden, for den kan vokse i mange forskellige klimatyper. Men dengang i 1492, var majsen allerede en oldgammel kulturplante i Amerika. Det er ca. 9000 år siden den blev domesticeret i Mexico. Traditionelt blev den dyrket med squash og bønner, kaldet de tre søstre. Planterne sørgede for gødning, støtte og skygge til hinanden, og var en vældig god måde at dyrke magre, sandede jorder. For 9000 var der forøvrigt Ertebøllekultur i Danmark, altså kystjægere der havde vældig travlt med at smide østersskaller i store dynger.

Majsen i dag.

Nu er majs den plantesort der på verdensplan bliver produceret mest af hvis man går efter vægt. Og den er genmodificeret i det ekstreme. I USA begyndte først at plante genmodificeret majs i 1997, men allerede nu er det 92% af majsen her der er modificeret. Gør det så noget? Hvis man kun spiser GMO majs er det jo svært at huske hvordan den smagte for 25 år siden. Men majs bliver brugt i bourbon, og her kan man gemme i lang tid. Og det har vist sig at moderne bourbon er kedelig i smagen i forhold til dem man lavede i 1970’erne. Men så kan man jo bare plante gamle sorter og lave sin bourbon af dem? Desværre nej. Majs krydsbestøver på lange afstande, så i løbet af bare et par år vil en økologisk dyrket mark af gamle sorter være lige så genmodificeret som resten.

Så lad os håbe EU vedholder sin restriktive holdning til genmodificering.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s